Vi fick påhälsning av vintern, men det känns ändå helt ok när man vet att våren är runt hörnet. Snön smälte fort på ridbanan och nu har vi harvat den, första gången efter vintern, så nu är vi redo för våren!
Förra veckan hade grupperna lite olika fokus på lektionerna, många fick öva på den följsamma sitsen och särskilt handen. Vissa hästar är extra känsliga och har man inte en följsam hand så stannar hästen helt enkelt. Armarnas följsamhet är särskilt viktigt att lära sig och träna på.
Som ryttare behöver vi träna vår sits så att vi tar ansvar för vår balans och följsamhet, vi behöver hitta en sits där vi stör hästen så lite som möjligt, dvs att ryttaren tar ansvar för sin kropp, att sitta mitt på och hänga med i hästens rörelse.
Ryttarens hand ska förmedla signaler till hästen och ta emot signaler från hästen och för att kunna göra det måste vi erbjuda hästen en mjuk och trevlig hand. Tänk på hur det känns att hålla handen med en vän, mjuk, avslappnad och ändå närvarande.
För onsdags- och söndagsgrupperna har vi haft uteritter, så givande både för ponnyer och ryttare. Ryttarna får möjlighet att öva på balans och följsamhet ute i naturen när det går upp och ner, hit och dit. Att hitta balansen och alltid sitta mitt över hästen är en utmaning!
Torsdagsgänget hade markarbete/hoppning, många elevers favoritsyssla, det är fartfyllt och kul, men också mycket viktigt med balans och följsamhet även där!
I hoppningen gäller det att vi hittar balansen så att vi blir säkrare och slipper dunsa i sadeln eller hålla all balans i tyglarna. Tyngden ska ligga i fötterna, knän och höfter ska vara flexibla för att hänga med över hindren. Vi kommer att jobba vidare på hoppsitsen.
Ridning är en ädel konst och det finns alltid något att träna på, det kan ibland kännas övermäktigt men då ska du komma ihåg allt du redan lärt dig!
Att hålla både hästar och ryttare nöjda och glada är en rolig utmaning och jag känner mig så stolt vid varje terminsslut när jag ser hur varje elev har utvecklats med något den kämpat hårt med under terminen.
Det är tjällossning vilket innebär att grusvägen är ännu sämre än vanligt, just tjällossning är den värsta tiden för grusvägen. Vi gör så gott vi kan för att underhålla vägen, vi skrapar den regelbundet med vägskrapa, fyller på med grus osv.
Tjällossning betyder också lera på gården, så mitt tips om gummistövlar när man ska hämta/lämna hästar i hagen gäller fortfarande. Man kan sen byta till sina ridskor/ridstövlar igen.
Ett annat bra tips är att ha särskilda ”skötsel-handskar” som man har när man borstar, kratsar hovar, sätter på skor, sadlar och tränsar, och när man sen ska rida byter man till ridhandskarna. På det sättet så hålls ridhandskarna rena och dessutom håller de längre, för ofta är det ju så att ridhandskar är lite dyrare än andra handskar. Skötselhandskar kan vara arbetshandskar, finns exempelvis på Granngården eller Jula.
Denna vecka ska vi ha teori innan själva ridningen, för alla grupper, så jag skulle önska att föräldrar kan hämta in och förbereda ponnyerna till eleverna, så hinner vi med ca 45 min teori innan. Är det någon som vet att den inte kan hjälpa till, hör av er så löser vi det på något sätt.